Голова районної ради
Науменко Юрій Михайлович

ПАМ’ЯТКА ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ ТА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ В ОРГАНІЗОВАНИХ ДИТЯЧИХ КОЛЕКТИВАХ

Забезпечити суворе дотримання приблизного меню, погодженого з органами Держпродспоживслужби.

Не допускати до використання страв, небезпечних в епідемічному відношенні: фляжне і бочкове молоко без кип’ятіння, сир і сметана в натуральному вигляді без теплової обробки, сиркова маса, консервований зелений горошок без теплової обробки, молоко-самоквас в натуральному вигляді і для виготовлення сиру, макарони «по-флотськи», млинці з м’ясом, з сиром із непастеризованого молока, паштети, форшмаки, зельці, заливні страви, кров’яні та ліверні ковбаси, окрошки, гриби, тістечка, торти, креми, морси, квас, напої, в т. ч. газовані, яйця і м’ясо водоплавної птиці, м’ясо без ветконтролю, консервовані продукти домашнього виготовлення, смажені у фритюрі вироби, кулінарні жири, м’ясні обрізки, свинячі баки, і ковбаси низького гатунку, салати, майонез, гострі соуси, маргарин (тільки для випічки), плавлені сирки, есенції, харчові концентрати, яєчня «глазунья», ковбаси варені без термічної обробки.

Прийом продуктів харчування проводити тільки при наявності маркування, яке повинно забезпечувати інформацією щодо дати виготовлення та кінцевого терміну реалізації даного продукту, температурного режиму зберігання, а також інформацією про виробника.

З метою попередження епідемічних ускладнень в дитячих організованих колективах необхідно забезпечити:

- суворе дотримання термінів реалізації продуктів та готових страв, не допускати їх використання після його закінчення

- необхідні температурні умови зберігання продуктів харчування, в т. ч. що швидко псуються, з дотриманням принципу товарного сусідства;

- суворе дотримання технології приготування страв;

- своєчасне проведення вологого прибирання на харчоблоці, в т. ч. генерального із застосуванням дезінфікуючих засобів;

- суворе дотримання правил миття посуду, розробного інвентаря та обладнання, обробки яєць;

- використання технологічного та розробного інвентаря згідно маркування;

- проходження працівниками закладу медичного огляду, дотримання правил особистої гігієни.        

Не допускати наявність побутових комах та гризунів.

Повернутись