Голова районної ради
Науменко Юрій Михайлович

Збирати та вживати дикорослі гриби небезпечно!

Липовецьке районне управління Головногоуправління Держпродспоживслужби у Вінницькій області нагадує: дикорослі гриби є небезпечним продуктом харчування!

     В Україні розпочався грибний сезон. З настанням літа у медичних закладах традиційно починають реєструвати випадки отруєнь грибами.

     В поточному році на Вінниччині вже зареєстровано 2 випадки отруєння грибами.

     Перший випадок був зареєстрований в січні 2018 року і пов'язаний з вживанням в їжу консервованих лісових грибів.

     На початку червня поточного року 37-річна жителька Калинівського району назбирала дикорослих грибів (піддубців) у лісі Корделівського лісгоспу. Після вживання попередньо відварених, а після  тушкованих грибів, постраждала відчула різке погіршення самопочуття: з'явились головний біль та біль в животі, блювота, діарея. Каретою швидкої медичної допомоги жінку було доставлено до реанімаційного відділення лікувально-профілактичного закладу для надання невідкладних заходів.

Увага! Щоби зберегти Ваше здоров'я, а інколи – навіть життя:

  • Найкраще відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, які можна купити  в торгівельній мережі; 
  • Ніколи не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. 

Якщо все ж Ви  відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:

  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; 
  • Остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях; 
  • Під час посухи грибів краще не брати взагалі, так як у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • Не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька (не менше 3-х) разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
  • Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю; 
  • Ніколи не застосовуйте "домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки - вони помилкові. 

Якщо після вживання грибів самопочуття у Вас чи Ваших близьких погіршилось, з'явилися нудота, блювота, галюцинації, головний біль чи біль в животі:

  • Негайно викликайте швидку допомогу; 
  • До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами  сольового розчину, можна зробити очисну клізму;
  • Пийте багато рідини;
  • Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи;
  • Залишки грибів не викидайте, їх дослідження допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг захворювання. Ніколи не займайтеся самолікуванням!

Повернутись